USB nieuw Type C 3.1

8 artikel(en)

Foto-tabel  Lijst 

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

8 artikel(en)

USB kabels worden tegenwoordig veel gebruikt door computers, smartphones en andere apparatuur. Er zijn verschillende soorten USB kabels, voor smartphones worden micro USB kabels het meest gebruikt. Als je een USB kabel nodig hebt, dan zit je bij ons goed!

nieuw De nieuwe universele USB-stekker! Usb type-C.

Usb type-C: Dit gaat er veranderen door een nieuw soort stekker 
de nieuwe USB type C kabel is:
- sneller
- dunner
- omkeerbaar
- brede ondersteuning

  
De recent aangekondigde Apple Macbook beschikt over een nieuw soort usb-poort. Het zogeheten type-C wordt de nieuwe standaard en brengt verschillende vernieuwingen met zich mee. De veranderingen voor u op een rijtje.
Op dit moment maken apparaten gebruik van de usb-types A en B. Usb-A-poorten zijn de originele ingangen die terug te vinden zijn in computers, gameconsoles, stopcontacten en mediaplayers. Verder wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de type-B-ingangen (waaronder mini-usb en micro-usb vallen). Deze stekkers koppelen onder meer smartphones, tablets, printers en harde schijven aan andere apparaten of opladers.

De nieuwe usb-technologie gaat daar verandering in brengen door één stekkertype te hanteren: usb type-C. Dit betekent dat de kabel voortaan overal op past.

Snellere communicatie

De type-C-usb zorgt bovendien voor snellere communicatie tussen de apparaten. Dit komt doordat de kabel 100 watt bij 20 volt kan doorvoeren, wat bij de huidige kabels maximaal 9 watt is. Gebruikmakend van de nieuwe usb 3.1-standaard zou data een overdrachtsnelheid van 8 Gbps (1,25 gigabyte per seconde) kunnen halen. De laatste versie, usb 3.0, is tot 4 Gbps (0,625 gigabyte per seconde) in staat.

In de praktijk kunnen hierdoor bijvoorbeeld laptops via een usb-kabel opgeladen worden. Ook smartphones en tablets opladen kan sneller gaan, net als het verzenden van data. Type-C maakt het tegelijk opladen en verzenden van data zelfs mogelijk.

Dunner design

Daarnaast zijn de nieuwe usb-stekkers en usb-aansluitingen net zo klein als de huidige micro-usb-stekkers. Daardoor zullen toekomstige apparaten een stuk kleiner worden. Dit is al terug te zien in de aankomende Macbook, die 24 procent dunner is dan de Macbook Air. Ter vergelijking: de type-C-poorten zijn 0,83 bij 0,26 centimeter, tegenover type-A’s 1,4 bij 0,65 centimeter.

Altijd de juiste kant

Waar het bij de vorige usb-kabels noodzakelijk was om op te letten hoe je hem in de ingang stopte, is dat vanaf type-C niet meer nodig. De kabel heeft namelijk geen boven- of onderkant. Daardoor is deze blindelings in apparaten te stoppen.

Brede ondersteuning

De nieuwe poorten kunnen overweg met versie 3.1 van het usb-protocol, maar werken ook met oudere technieken. Bestaande usb 3.0- en 2.0-apparaten kunnen dus ook nog worden aangesloten.

Type A-ingangen zullen verdwijnen uit nieuwe apparaten, maar om toch ondersteuning te blijven bieden voor oudere apparaten zullen adapters en adapter-kabels beschikbaar worden gemaakt. Deze adapter of -kabel kan je gebruiken om een ouder apparaat aan te sluiten met de nieuwe USB Type C!